Yaz mevsiminde kulak enfeksiyonlarına karşı önlem alın

Yazın Kulak Enfeksiyonları Artıyor
28/08/2017
Çocukların yüzde 5-6’sında vertigo sorunu görülüyor
15/01/2019

Yaz mevsiminde kulak enfeksiyonlarına karşı önlem alın

İçinde bulunduğumuz yaz ayları, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklar ile bir araya gelince, serinlemek için havuz ve denizler tercih ediliyor. Girilen havuzların hijyen açısından önemini vurgulayan Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar orta kulak iltihabına karşı uyarıyor!

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kulak- Burun- Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar ‘’Dış kulak yolu enfeksiyonlarında kulağın karıştırılması, suyla özellikle havuz suları sık temas rol oynayabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu, rinit ve sinüzitler, alerji, geniz eti büyüklüğü ve östaki borusunun iyi çalışmaması gibi etkenler orta kulak enfeksiyonları için zemin oluşturabilmektedir. Kulağında ağrı, akıntı, kaşıntı, işitme azlığı yakınması olan kişiler mutlak suretle kulak burun boğaz hekimlerine müracaat ederek, önce etkenin ortaya konması ve bunun sonucunda uygun tedavinin başlanması konusunda yardım almalıdır. Akıntı olan kulaklarda kulak zarları kontrol edilmelidir. Akıntının sebebi orta kulak enfeksiyonu sebebiyle olan zar delinmesi olabilir’’ dedi.

Dış kulak yolunun enfeksiyonlarında ve kulak zarının delindiği durumlarda kulağın sudan korunması gerektiğini söyleyen ve yaz aylarında sık görülen sorunlardan birinin yaygın dış kulak yolu enfeksiyonları olduğunu ifade eden Prof.. Dr. Arzu Tatlıpınar, ‘’Olguların çoğunluğu yaz mevsiminde ılık ve nemli ortamlarda görülür. Pamuklu çubuklar, yabancı cisimler ve kaşınma ile oluşan travmalar, kulaklıklar, yüzme veya sık banyo ve duş eğilimi artıran faktörlerdendir’’ dedi.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar, ‘’Dış kulak kanalında buşon olarak isimlendirilen ve dış kulak yolundaki bezler tarafından üretilen ‘’kulak kirleri’’ bazen ağrı, kaşıntı ve işitme azlığına neden olarak kulak enfeksiyonlarıyla karışabilmektedir. Kulak kirlerinin kulak çöpü, toka, bükülmüş kağıt mendil gibi cisimlerle temizlemeye kalkışılması bu akıntıyı iç kısma, kulak zarına doğru iter. Bu tür cisimlerle kulak temizlenemez, sadece kulak birikintisi içeriye doğru itilir. Aynı zamanda dış kulak yolunun derisi ve kulak zarı çok ince ve hassastır. Kulak yoluna sokulan sert cisimlerle kulağı temizlemek kulağa zarar verebilirl’’ açıklamasını yaptı.

Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar ayrıca enfeksiyonların tedavi edilmemesi durumunda yaşanabilecekleri de aktardı: “Kulak enfeksiyonları zamanında tedavi edilmez, ihmal edilirse yüz siniri felci, mastoidit, menenjit, beyin ve beyincik abseleri vb. kulak içi ve beyindeki yapılarla ilgili komplikasyonlar oluşabilir. Orta kulak enfeksiyonlarında ilaç tedavisiyle sonuç alınamazsa kulak zarına tüp takılması, kalıcı zar delinmesi oluşmuşsa ‘’timpanoplasti’’ adı verilen zarın ameliyatla onarılması gibi işlemler yapılabilir.”